Versió Beta           filopolis.cat
3. Els dos mons de Plató: l’intel·ligible i el visible
3. Els dos mons de Plató: l’intel·ligible i el visible
La teoria de les idees o de les formes és el nucli que fonamenta tot el pensament de PLATÓ (-427/-347). Afirma l'existència d'entitats immaterials, absolutes, immutables, perfectes, universals i independents del món físic. Són les idees del món intel·ligible. Els objectes individuals de l'experiència són entitats relatives, canviants i contingents: còpies o imitacions de la vertadera realitat. Un idealisme que l'existència de dos mons: l'excels i perenne de les idees i el món inferior i fugisser de les coses.

Hi ha coses o entitats que no podem captar amb els ulls físics: no veiem el triangle perfecte o un teorema. Però amb els ulls de la ment, veig models, formes, perfils eterns de les coses; veiem les idees, que són l’espectacle intel·lectual de les coses.
En La República, com en tots els seus diàlegs, Plató utilitza, com a recurs literari i a fi de perpetuar-ne la memòria, el personatge Sòcrates com a defensor de les seves tesis o posicions, tesis o posicions que no són les del Sòcrates històric.
a. Què va dir?

«Tenim per costum aplicar a la multitud d'éssers que, si bé tenen una existència diferent, designem amb el mateix nom.» Rep


b. Per què ho va dir?

Les idees o formes són conceptes universals per designar objectes semblants.
Perquè els objectes sensibles són imitats o copiats pels objectes intel·ligibles.
Perquè en general un concepte és X, perquè participa de la idea de X.
Per què és circular una moneda? Perquè participa de la idea de circularitat.

Girona, gener 2016   Comentaris, suggeriments, crítiques,...   Llorenç Vallmajó Riera