CREAIF: Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia

Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia

  • Activitats
  • Calendari
  • Mapa
  • Articles
  • Blocs
  • Documents
  • Enllaços
  • Notícies
  • Recursos
Inici
  • Inici
  • Aula virtual
  • Enquestes
    • Autors selectivitat
  • Imatges
  • Informacions
    • ADHOC
    • Currículums
    • Cursos i màsters
    • Educació
    • Pràctica filosòfica
    • Premis
    • Professorat
    • Selectivitat
  • FILOLIST
  • FILOSCOPIO
  • Llibres
    • Ètica
    • Filosofia
    • Història de la filosofia
      • Autors selectivitat
  • PMF
    • Usuaris
    • Publicar i editar
    • Aplicacions
  • Revista: Filosofia, ara!
  • Textos defensa filosofia
  • Vídeos
  • WikiFilosofia
  • Associació Filosofia, Ara

Defensa Filosofia

Manifest

Traductor

Didactalia

Calendari

«
<
Juliol 2025
>
»
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Filosofia per ser feliços


Nous documents

ago.
Fonamentació a la metafísica dels costums
ago.
Selecció textos Kant
ago.
Textos i autors: PAU 2019
jul.
Descartes textos.doc
jul.
exàmens pau Locke.docx
jul.
textos locke.docx
jul.
examens pau Plató.doc
jul.
examens pau Plató.doc
jul.
Plató textos.doc
gen.
Democràcia i corrupció

Imatges

quien-teme2
quien-teme2
Image Detail

Últims vídeos afegits

<< Inicia < Anterior Següent > Final >>

Últims enllaços

Medeis: Temas de Filosofia 
Contra la neciesa 
Només filosofia 
Filòsofs del Sert 
Materials de filosofia 

Nous llibres

Antologia de textos i exercicis per a la filosofia a batxillerat
Piñero Subirana, Albert / Rubert Vilar, Pau / Balcells Morell, Mercè / Canet Cabestany, Joan / Comas Noguera, Jordi / Serra Luz, Domènec

Amb aquesta “Antologia” actualitzada de textos i exercicis posem a l’abast del professorat una sèrie de recursos que poden ser

Read Reviews...

 
Viaje al centro de la filosofía
Nemrod Carrasco

Adéntrate en la historia de la filosofía y descubre por qué su estudio es uno de los más

Read Reviews...

 

Unboxing Philosophy

Usuaris en línia

Tenim 21 visitants en línia

Total usuaris

431 registrats
0 avui
0 aquesta setmana
0 aquest mes
0 aquest any

Estadístiques

Membres : 442
Contingut : 415
Enllaços web : 159
Visites del contingut : 2148850

Recomana

Tweet
Powered by Web Agency

CC

Creative Commons License
obra de CREAIF

Sindicar CREAIF

CREAIF
CREAIF: Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia
CREAIF: Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia
La reforma educativa acaba con los profesores de Filosofía del bachillerato PDF Imprimeix Correu electrònic
Notícies - Defensa Filosofia
Escrit per Filosofia   
Dissabte, 16 de Març de 2013 21:33

La asignatura pierde peso en el programa educativo y los centros podrán asignarla a cualquier maestro con o sin especialización

DIARI DE TARRAGONA: JORDI CABRÉ | 14/03/2013

Nietzsche podría reformular su popular frase de «Dios ha muerto» por el de «la Filosofía ha muerto» en el sistema educativo español. Ni Platón, ni Aristóteles, ni Santo Tomás de Aquino, ni Kant, ni Popper, ni tan siquiera el propio germano tendrán cabida en las materias obligatorias de bachillerato si sale adelante la séptima reforma educativa desde la restauración de la democracia.

La propuesta que está encima de la mesa deja en una situación crítica a los profesores de Filosofía de Tarragona y por extensión de toda España; y por ello este sábado han decidido expresar su rechazo con una lectura pública de textos  en diferentes ciudades del país. En el caso de Catalunya, la concentración se realizará en la Rambla de Catalunya de Barcelona.

«La situación es preocupante», admiten cuatro profesores de titulados de la provincia de Tarragona. Albert Àvila (Institut Gabriel Ferrater), Ernest Weikert (Institut El Morell), Esther Antich (Institut Vidal i Barraquer) y Ambròs Domingo (Institut Torredembarra). Todos ellos señalan que la nueva reforma sigue «olvidando» aquellas materias que «forman a la persona» y sólo contemplan las que «puedan tener un resultado en el mundo laboral más inmediato».

En Tarragona  hay actualmente 102 centros que imparten ESO y bachillerato, de los cuales 79 son públicos y el resto concertados o privados. Según un estudio realizado por los propios profesores, en los 79 centros públicos, 15 no tienen profesor de Filosofía (y enseña la materia otroeducador que no tiene la especialización). A nivel de Catalunya, según el mismo estudio interno, en el curso 2011/12 (los datos del presente todavía no están recopilados) más de 50 centros prescindieron de este titulado.

«El Departament d’Ensenyament de la Generalitat ha ido implantando institutos con una sola línea de bachillerato, lo que implica que tener una docencia de 20 horas para un profesor de filosofía (5horas propias de la materia) no compensa. Por tanto, estas horas las imparte otro profesor que no está especializado y se elimina la plaza», argumenta Domingo. Además, con la nueva política de no cubrir las vacantes por jubilaciones por motivos de la crisis tambiés están menguando estos especialistas.

«Con la reforma que se está estudiando, un 65% del trabajo que hacemos se reducirá, lo que implicará que se cubran estas horas de enseñanza con profesores de otra materia dejando a los filosofos sin trabajo», explica Àvila.

«Con el cambio de estatus de la asignatura, de obligatoria a opcional o optativa, el alumno pierde la oportunidad de poder profundizar en unos contenidos y procedimientos fundamentales para una buena preparación. No sólo para el mundo universitario, sino que este modelo de pensamiento ha contribuido a configurar nuestro marco institucional y democrático», añade Weikert.

Para Esther Antich, la reforma empieza a convertirse en una pesadilla. En el Institut Vidal i Barraquer no hay ESO por lo que la Filosofía se reduce a los dos cursos de bachillerato. «¿La dirección del centro confiará en profesores especializados si la tendencia sólo es mantener la materia de Filosofía y Ciudadanía de primero? Temo por mi puesto de trabajo», admite.

Los cuatro profesores coinciden en señalar que «si la Filosofía no la imparte un profesor especializado, esto irá en detrimiento de la formación del alumno».

Si la reforma educativa sólo mantiene una asignatura como troncal en la secundaria, las perspectivas de aquellos alumnos que quieran impartir el grado de Filosofía en el ámbito universitario pueden verse seriamente dañadas por el escaso interés que se les ofrece de esta materia.

«Los alumnos te preguntan y no tienes que engañar a nadie», dice Albert Àvila. «Yo recomiendo que se lo piensen dos veces, aunque considero que es un grado muy formativo para las personas y que vías laborales hay, aunque no tan claras, quizá, como una ingeniería», reconoce. Ernest Weikert añade que «la Filosofía no deja de ser una opción válida. Hay posibilidad de plantearse una salida laboral dedicada a la investigación estrictamente en el ámbito filosófico, pero también se necesitan filósofos que formen parte de equipos interdisciplinarios o aquellas opciones que están vinculadas con la ética aplicada», argumenta con un tono más optimista.

Lo que sí coinciden los cuatro filósofos tarraconenses es que «la decisión es puramente política y siempre se ha decantado por la ideología del que gobierna», explican. La reforma que se pretende no es la primera que ha menguado los conocimientos filosóficos. Àvila recuerda que «con la desaparición de BUP y COU y el nacimiento de la ESO y Bachillerato (el PSOE estaba al frente del Gobierno) ya hubo reducción de horas de nuestra materia», concluye.

Escriu comentari (0 Comentaris)
Darrera actualització de Dissabte, 16 de Març de 2013 21:35
 
La Educación para la Ciudadanía será evaluable y contará para pasar de curso PDF Imprimeix Correu electrònic
Articles - Articles docència
Escrit per Filosofia   
Dimarts, 30 de Novembre de 1999 01:00

La asignatura potenciará los valores cívicos, de igualdad y democracia del alumnado, según el Ministerio.Se impartirá en todas las etapas educativas

Oviedo, R. S.

Una de las grandes novedades de la Ley Orgánica de Educación (LOE) es la asignatura de Educación para la Ciudadanía, que, según el Gobierno, potenciará la formación en valores cívicos, de igualdad y democracia. Esta materia se impartirá a lo largo de todo el sistema educativo: en un curso del tercer ciclo de Primaria, durante dos años de Secundaria (4.º de la ESO y uno de los tres primeros cursos de esta etapa) y en un curso de Bachillerato. Será evaluable y computable, es decir, contará para pasar de curso. En principio, la impartirán profesores de Filosofía.

El Ministerio de Educación ha iniciado contactos con una veintena de organizaciones sociales para establecer los objetivos de esta materia, cuyo currículum atenderá a cuestiones como la dimensión humana de la sexualidad, el respeto a las opciones laicas o religiosas de los ciudadanos y el pluralismo moral.

Escriu comentari (0 Comentaris)
Darrera actualització de Dijous, 3 d'Agost de 2006 05:03
Llegiu-ne més...
 
Filolist: llista de correu dels professorat de filosofia PDF Imprimeix Correu electrònic
Valoració d'usuari: / 4
PitjorMillor 
Notícies - Diversos
Escrit per Jordi Rodon Cuixart   
Dissabte, 27 d'Octubre de 2007 12:00

He creat Filolist per a promoure la comunicació entre el col·lectiu de professorat de filosofia dels IES. Tot i compartir interessos i àmbits de treball els docents de filosofia estem molt aïllats entre nosaltres; en general no ens coneixem.

Hi ha excel·lents pàgines d'internet (com aquesta) però un mitjà àgil de comunicació encara no existeix. Si us voleu subscriure a la llista envieu-me un missatge o bé visiteu la pàgina de la llista a http://groups.google.com/group/filolist

Jordi Rodon Cuixart

Professor de l'IES Damià Campeny Mataró

 _____________

Una llista de correu és una bústia de correu electrònic que reenvia els missatges que rep a totes les persones que ho han demanat subscribint-s’hi. Quan un dels subscriptors respon al missatge tots reben la resposta.

Escriu comentari (3 Comentaris)
Darrera actualització de Dilluns, 29 d'Octubre de 2007 01:53
 
Nou llibre: Filosofar con jóvenes PDF Imprimeix Correu electrònic
Notícies - Publicacions
Escrit per Filosofia   
Dilluns, 22 d'Octubre de 2007 18:35

El professor de filosofia Alejandro Sarbach acaba d'editar un llibre sobre didàctica de la filosofia: Filosofar con jóvenes.

Es pot aconseguir un exemplar en paper imprès o descarregar-lo d'Internet a través de l'empresa d'edició virtual Lulu en la següent direcció: http://www.lulu.com/content/1156998

Escriu comentari (0 Comentaris)
 
No tenim temps per reflexionar PDF Imprimeix Correu electrònic
Articles - Filosofia
Escrit per Filosofia   
Dimecres, 6 de Maig de 2009 02:38

JOSEP MARIA TERRICABRAS CATEDRÀTIC DE FILOSOFIA

«No tenim temps per reflexionar»

EL PUNT 5/05/09 02:00 - xevi xirgo email protegit
Foto: MANEL LLADÓ

Terricabras parla positivament de la crisi com a canvi, però és especialment crític amb la crisi econòmica: «És una presa de pèl del capitalisme respecte als més febles. Tot ho hem pagat amb els nostres impostos, i ara per refer-nos ho haurem de tornar a pagar ajudant els bancs. Em sembla incomprensible. Tant com que no s'encausi alguns responsables de tot plegat»

Què vol dir agafar-se les coses amb filosofia?
–«Agafar-se-les amb calma. Però per a mi hauria de voler dir agafar-se-les reflexivament, pensant.»
–Ara ens fa falta?
–«Costa molt fer judicis de valors absoluts, però em sembla que estem en una societat que afavoreix la superficialitat. Allò de dir una cosa i l'endemà una altra. Ni reflexió ni crítica ni autocrítica no són ara els valors predominants.»
–Per a nosaltres? Per als nostres dirigents?
–«Per a tots. I per als mitjans de comunicació també. Perquè ja ens ajuden a reflexionar, però a vegades també ens distreuen del que és realment important. I com que al govern li interessa molt més que el ciutadà es distregui que no pas que es capfiqui, ja li va bé, i més en temps de crisi, que hi hagi més futbol i distracció.»
–Vostès diuen «Salvem la filosofia». S'està morint?
–«No. Però s'ha de salvar en el batxillerat. A secundària els darrers anys han retallat molt la presència de filosofia. Costa d'entendre que la nova Llei d'Educació digui que es pretén ciutadans més reflexius i crítics, i que llavors es redueixin les eines per aconseguir-ho. No estic en contra que es faci més matemàtiques o anglès. Però sí que es faci a costa de retallar filosofia. Pensar no és de lletres. Els científics també han de saber pensar.»

Escriu comentari (0 Comentaris)
Darrera actualització de Dijous, 7 de Maig de 2009 02:06
Llegiu-ne més...
 
Més articles...
  • Conferència de Rosi Braidotti: Ètica i subjectivitat nòmada
  • Acte de lliurament dels guardons de la Mostra de fotofilosofia 09
  • Vídeos Sòcrates
  • Acte final de la Mostra de Fotofilosofia
<< Inicia < Anterior 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 Següent > Final >>

Pàgina 55 de 72
© 2025 CREAIF: Centre de Recursos per a l'Ensenyament, Aprenentatge i Innovació de la Filosofia