Versió Beta           filopolis.cat
5. El dualisme antropològic de Plató: un menyspreu pel cos
5. El dualisme antropològic de Plató: un menyspreu pel cos
En l’idealisme de PLATÓ (-427/-347), l’ésser humà o anthropos  és fonamentalment la seva ànima. L'ànima està unida accidental i incòmodament al cos. Ànima i cos estan units com el cavaller i el seu cavall, com el pilot i la nau que governa: el cos és com la presó de l'ànima i d’aquesta presó l’ànima n’anhela sortir.

Un dualisme antropològic i una visió tripartida de l’ànima; l'ànima es presentada en el mite del carro alat (Fedre, 246a-d) com una força o dynamis, com un carro tirat per dos cavalls alats i conduït per un auriga, que viu en el món de les idees amb possibilitat d'enlairar-se i contemplar el món jeràrquic d'idees. L’auriga simbolitza la part racional o les capacitats intel·lectuals; el cavall blanc, la part irascible o tendències positives com ara el coratge; el cavall negre, la part concupiscible o tendències negatives com els instints més baixos. Quan aquest carro alat, l’ànima, perd l’equilibri, cau al món de les coses, ocupant un cos i oblidant el vist. El seu anhel serà retornar al seu origen.
a. Què va dir?

«Quan, doncs, l'ànima assoleix la veritat? Perquè és clar que quan vol considerar qualsevol cosa conjuntament amb el cos, aleshores per ell.» F


b. Per què ho va dir?

Perquè en aquest dualisme es menysprea el cos, tot enaltint l’ànima.
Perquè el cos interfereix pertorbant tots els intents de concentració.
Perquè la ciència o coneixement només és possible amb la col·laboració del cos.
Perquè l’accés a la veritat requereix motivació o estimulació corporal.

Girona, gener 2016   Comentaris, suggeriments, crítiques,...   Llorenç Vallmajó Riera