Versió Beta           filopolis.cat
1. Russell: la filosofia engrandeix i allibera la nostra ment
1. Russell: la filosofia engrandeix i allibera la nostra ment
Bertrand RUSSELL (1872-1970), nascut a la Gran Bretanya de la reina Victòria, fou un dels homes més universals, brillants i fecunds del segle XX:  matemàtic i lògic, escriptor polifacètic, crític en política i influent filòsof. Les seves investigacions en el camp de la matemàtica i de la lògica, arrelades en la tradició empirista i en la preocupació per l'anàlisi del llenguatge, el van conduir a concebre la filosofia inseparable o indistingible de la lògica. Russell és un dels fundador de la lògica matemàtica actual.

Després d’aquesta “filosofia acadèmica” que li donà gran renom, s’obrí camí en la reflexió sobre qüestions d’ordre ètic, social i polític (el que Kant anomenava “filosofia mundana”). I en aquesta, intentà sempre no deixar de mirar les coses des de més d’un punt de vista. Per què filosofia? Per la grandesa dels objectes que contempla, per l’alliberament d’interessos minsos i personals que comporta, per la perspectiva d’esperit lliure que dóna.
a. Què va dir?

«La filosofia s’ha d’estudiar no pas per les respostes precises que puguem donar a les qüestions que planteja -car, com a regla general, no s’hi poden donar respostes precises que hom sap que són vertaderes- sinó per les .» PF


b. Per què ho va dir?

Perquè les mateixes preguntes donen peu a diferents respostes.
Perquè les premisses determinen les respostes proposades.
Perquè cap filosofia pot establir-se com “la filosofia”.
Perquè els problemes filosòfics obren nous horitzons.

Girona, gener 2016   Comentaris, suggeriments, crítiques,...   Llorenç Vallmajó Riera